Buitenwoel

Veendam

Buitenwoel Veendam

Buitenwoel is een groene en waterrijke wijk aan de noordwestzijde van Veendam.

Buitenwoel verwijst naar Veenborg Buitenwoel dat was gelegen aan het Westerdiep. Landgoed Buitenwoel strekte zich uit van Borgercompagnie tot aan het centrum van Veendam.

Buitenwoel bestaat uit meerdere buurten:

  • Gildenbuurt
  • Zilverpark
  • Golflaan (1e en 2e fase)

De eerste woningen in de Gildenbuurt werden gebouwd in de jaren tachtig. Scholengemeenschap Winkler Prins verhuisde vanuit het centrum naar deze buurt. Het voormalige stadion van de BV Veendam – dat de afgelopen jaren is getransformeerd naar een campus Leer- en Sportpark Veendam –  ligt ook in de Gildenbuurt.

Zilverpark werd in de jaren negentig gebouwd. Onder andere Jenaplanschool In de Manne is gevestigd in deze buurt.

Met de aanleg van de Golflaan eind jaren negentig ontstond een nieuwe ontsluiting voor de 1e fase van de gelijknamige buurt. Onder andere basisschool De Braskörf is gevestigd in deze buurt. In 2008 werd de Golflaan doorgetrokken naar het westen voor de realisatie van de 2e fase. Ook Golfclub De Compagnie werd toen ontsloten vanaf deze laan. Deze 2e fase is nog in ontwikkeling en bestaat uit 3 deelgebieden, met elk een noordelijk en zuidelijk deel, de zogenaamde ‘eilanden’:

De eerste woningen werden gebouwd op Bastioneiland en Golfeiland. Vanaf 2022 worden in de wijk Buitenwoel woningen  gerealiseerd op Dijkeneiland.


Veenborg begin 20e eeuw (bron: Wikipedia)

Laat uw woondroom uitkomen

Buitenwoel als thuishaven

Locatie

Laat uw woondroom uitkomen

Buitenwoel als thuishaven